Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

KONTAKTY

tel: +420 731 482 542
info@biosatnik.cz

ZPRÁVY PRO VÁS

arr3Od 2500,- doprava zdarma!arr3Zrušení hotovostních platebVážení zákazníci, abychom se vyhnuli komplikacím spojeným se zavedením EET, rozhodli jsme se... arr3Nedostupné velikosti na objednávkuPokud potřebujete jinou velikost, než máme standardně skladem, tj. např. vel. 34 a dále velikosti... arr3Bavlněné nitěPostupně přecházíme na bavlněné nitě. Používáme velmi kvalitní nitě, vyrobené z egyptské... arr3Hlídací pesNastavili jsme funkci hlídacího psa. Pokud vámi žádaný výrobek nebude skladem, zaktivujte si...

»

Zdravé recepty bez masa

Na této stránce bychom se s vámi chtěli podělit o různé nápady, jak vařit zdravě, jednoduše, povětšinou bez masa. Máte-li také nějaký rychlý a osvědčený recept, můžete nám ho poslat a my ho zveřejníme (a vyzkoušíme :-).

 

Smažená řepa s polentou a balkánským sýrem

2 - 4 menší (mladší) ks červené řepy

Polentový knedlík

Balkánský sýr

Provensálské koření

 

Řepu uvaříme doměkka nebo poloměkka. Necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Kupovaný polentový knedlík nakrájíme na kostky (můžeme si vyrobit vlastní, je chutnější ale také pracnější:uvařenou polentu vlijeme do vymazaného pekáče a necháme úplně vychladnout, až potom můžeme krájet).

Na olivovém oleji osmahneme knedlík, přidáme nastrouhanou řepu a chvíli mícháme. Přisolíme, podle toho jak slaný máme sýr a kolik ho do jídla chceme dát. Nakonec vmícháme balkánský sýr a špetku provensálského koření a necháme pod pokličkou dojít na vypnutém plameni. Částí sýra ještě pokrm posypeme na talíři :-).



Dýňové zelí

máslová dýně (eventuelně špagetová, pro otrlé i hokaido)

smetana, nebo šlehačka

cibule

olivový olej nebo ghí

hl.mouka, nebo celozrnná jemně mletá pšeničná či špaldová

jablečný ocet, nebo umeocet

příloha: brambory, vejce natvrdo

varianta: tofu, kulatozrnná, nebo jiná rýže.

Dýni omyjeme, oloupeme (Hokaido nemusíme) a nahrubo nastrouháme. Na oleji, nebo ghí prosmažíme cibulku, přidáme dýni, podlijeme trochou vody a chvíli podusíme. Potom zahustíme podobně jako fazolky nakyselo. Rozmícháme cca lžíci mouky v trošce studené vody, nebo ve smetaně, dolijeme další smetanu, množství dle chuti. Pokud budeme okyselovat jablečným octem, osolíme již na počátku dušení. Pokud použijeme umeocet, přidáváme sůl opatrně, protože umeocet je hodně slaný. Podáváme s vařenými bramborami a vajíčkem natvrdo (nemusí být).

Skvělá varianta (nebo ze zbytku): do zelí přidáme na kostičky nakrájené uzené, nebo marinované tofu, smícháme se zbytkem brambor a podáváme s rýží.

 

Celozrnná rýže s cuketou, tofu a naklíčenými mungo fazolkami

Celozrnná rýže kulatozrnná

fazolky mungo-klíčí cca tři dny!

olivový olej

uzené, nebo marinované tofu

mladá cuketa

cibule

sojová omáčka

Mungo dáme do sklenice, zlijeme vodou a necháme přes noc. Ráno vodu slijeme a už jen dvakrát denně proplachujeme. Když je dostatečně naklíčené, dáme ho do lednice.

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme cuketu, krátce osmažíme, dále cca 2-3 hrsti naklíčeného munga a také krátce osmahneme, nakonec přidáme tofu na kostičky a trochu sojové omáčky. Lehce produsíme a na pánvi promícháme s uvařenou rýží. Můžeme zpočátku mírně osolit troškou nerafinované mořské soli, ale pozor, sojová omáčka je dost slaná. Cuketa si rozumí s provensálským kořením.

 

Variace na segedín

kysané zelí

cibule

vařená cizrna (nebo z plechovky), nebo tempeh

kysaná smetana, nebo šlehačka

možno trochu mouky, nejlépe celozrnné jemně mleté

mletá paprika

Vaříme stejně jako segedínský guláš, ale místo masa použijeme vařenou cizrnu (nejlépe ji po namočení vařit s mořskou řasou v papiňáku), nebo uzený, či marinovaný tempeh. V prvním případě nemusíme zahušťovat moukou, ale místo toho trochu cizrny odebereme, rozmixujeme a použijeme na zahuštění.


Variace na svíčkovou z dýně hokaida


Vaříme stajně jako jednoduchou svíčkovou (včetně klasického koření na svíčkovou), ale ke kořenové zelenině přidáme omyté, neloupané, na kostky nakrájené hokaido. Podusíme, rozmixujeme, můžeme pro chuť přidat trochu osmahnuté jíšky, ale nemusíme, hokaido to dostatečně zahustí. Zjemníme šlehačkou a dochutíme citronem a rybízovou marmeládou, nebo brusinkami apod.

Podáváme s knedlíkem, nebo bramborem, s masem i bez.


Polentová pizza

Instantní polenta

Zeleninový bujon bez glutamátů

Parmazán

Konzerva krájených rajčat, nebo čerstvá rajčata

Cukýna, česnek, olivový olej

Mozarella

Provensálské koření

Polentu uvaříme podle návodu na obalu (cca půl sáčku polenty na 1 litr vody). Do vroucí vody nejprve dáme trochu zeleninového bujonu, případně nerafinované soli. Před úplným zhoustnutím polenty do ní vmícháme ještě trochu strouhaného parmezánu. Vlijeme na vymazaný plech, nebo do kulaté formy na pizzu. Necháme ztuhnout. Mezitím si připravíme omáčku. Na oleji osmahneme na kolečka nakrájenou cukýnu, po chvíli přidáme česnek a konzervu rajčat, dosolíme a necháme produsit. Zhoustlou omáčku nalijeme na polentu, posypeme trochou provensálského koření, poklademe mozarellou, případně ještě parmezánem, zakápneme trochou olivového oleje a dáme zapéct do trouby cca na 200 st., až sýr začne mírně zlátnout. Možno obměňovat různými způsoby.

 

Kváskový chléb

cca 200 g zralého kvásku

400 ml vlažné vody

650 g mouky (žitná chlebová/pšeničná chlebová)

1-3 LŽ oleje

3 zarovnané lžičky soli (kdo solí víc, tak plnější)

semínka, nebo ořechy

kmín


Lze kombinovat různé mouky, přidávat celozrnnou apod. Chléb je dobrý i z obyčejné celozrnné žitné mouky namíchané s hladkou pšeničnou. Obecně platí, že čím více je žitné mouky, tím je těsto mazlavější a hůř se míchá. Ve formě ale lze péct i chleba celožitný a je moc dobrý. Optimální poměr žitné a pšeničné mouky je 50/50%, ale poměr lze různě měnit. Do těsta, kde převládá pšeničná mouka je možné přidat strouhaný vařený brambor, aby chléb nebyl tak suchý. Můžete přidávat i ovesné vločky, výborné jsou vlašské ořechy.

Z ingrediencí vypracujeme těsto (nejprve dáme do mísy kvásek, rozmícháme v něm sůl, kmín a olej, potom postupně přidáváme mouku a vodu a ostatní.

Na pečení použijeme formu na biskupský chlebíček, nebo železný kastrol. Musíme ji vyložit pečícím papírem, nebo vymazat olejem a vysypat hrubou moukou. Těsto dáme do formy pomocí stěrky a necháme kynout cca 4 hodiny pod utěrkou. Čas je orientační, záleží na kvalitě a zralosti kvásku, tlaku, fázi měsíce apod. Rozpětí je 3-5 h. Pokud chceme kynutí urychlit, nebo těsto kyne špatně, dáme ho do rozsvícené trouby, kde můžeme na chvíli přitopit na 30-40 st. Když těsto vykyne kousek pod okraj, tak, aby ještě nezačlo přetékat (objem se zvětší o 1/3 - 1/2), rozpálíme troubu na 230 st. a dáme do ní plecháček s vodou. Chleba vložíme do rozpálené trouby a pečeme při této teplotě 15 min. Potom snížíme na 180-200 st. a dopékáme 45 min. Během této doby můžeme chléb potřít studenou vodou (může být solená), aby byl krásně lesklý. Upečený chleba opět potřeme a opatrně ho vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout.

Je možné péct také bochník, ten doporučuji pro zkušené. Použijte více pšeničné, než žitné mouky, udělejte těsto hustší a nechte vykynout v důkladně pomoučené ošatce na chleba. Povrch bochníku také pomoučete. Po vykynutí bochník opatrně vyklopte na plech (zvrchu na ošatku přiložte plech, přidržte a opatrně otočte).

Chlebové těsto vykyne jen jednou, takže pozor na splasknutí. Nicméně pokud ho po vyklopení na plech rychle přesunete do hodně rozpálené trouby, ještě trochu nabyde.

Chleba je vždy jiný, záleží na mouce a dalších okolnostech.

Více informací o kvásku a pečení kváskového chleba na www.kvaskovychleb.cz

Kvásková mapa www.pecempecen.cz

 

 

 

 

Pečená řepa s balkánským sýrem

2-3 středně velké řepy

olivový olej

provensálské koření

česnek

1 balení balkánského sýra

Omytou, neloupanou řepu upečeme v troubě do měkka, nebo skoro do měkka. Můžeme i uvařit - je to rychlejší. Nakrájíme na cca 1cm tlusté půlměsíčky, dáme do vymaštěného pekáče, posypeme provensálským kořením a nasekaným česnekem. Trochu zakápneme olejem a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem. Jinak nesolíme. Dáme zapéct do trouby (cca 180 st.), až se sýr rozpeče a mírně zezlátne. podávejte s bílým chlebem, pečenými bramborami apod.

 

Jáhly s houbami a pórkem

Jáhly

pórek

sušené houby

zeleninový bio bujon, nebo sojová omáčka

máslo

Předem namočíme sušené houby. Jáhly uvaříme s trochou bujonu podle návodu na sáčku. Většinou je nemusíme ani spařovat, drobné jáhly, které jsou nejčastěji na trhu nejsou hořké. Na másle s troškou olivového oleje (nemusí být) osmahneme pórek, přidáme houby i s vodou (ale jen malinko!), ve které se namáčely a krátce podusíme. Můžeme dochutit trochou sojové omáčky. Pokud jsme neměli čas houby namáčet, můžeme je předem chvíli povařit. Nakonec vmícháme jáhly, stáhneme oheň a necháme chvíli pod pokličkou dojít. Můžeme hned jíst, anebo ještě zapéct se sýrem.

 

Zimní zelenina s cizrnou a hummus

uvařená, nebo konzervovaná cizrna

plechovka rajčat na kousky (chutnější je bio), v létě čerstvá rajčata)

1-2 mrkve, eventuelně jiná zelenina, cukýna apod.

velká cibule

olivový olej

trocha kari

kulatozrnná rýže

na hummus ještě tahini (sezamová pasta) a umeocet

Cizrnu vaříme nejlépe v papiňáku s malým kouskem řasy kombu cca 50 min. Můžeme uvařit celý sáček, použít cca 2-3 hrnky a ze zbytku udělat pomazánku hummus (podle Hanky Zemanové na 100g vařené cizrny 1 lžíce tahini a půl lžíce umeoctu. Rozmixovat. Lze dochutit česnekem, citronem.)

V pánvi na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme mrkev, chvíli smažíme a přidáme lžičku kari. Vmícháme rajčatovou konzervu, osolíme, nebo dochutíme troškou zeleninového bio bujonu. Rozředíme malým množstvím vody a pod pokličkou dusíme, dle potřeby přidáváme vodu. Když je omáčka hotová, vmícháme vařenou cizrnu a necháme ještě chvíli společně dojít.

Podáváme s bílou kulatozrnnou rýží.


Zimní dýňová pánev s fazolemi a adžikou

1/2 pórku

1/2 dýně hokaido nakrájené na malé kostky (nemusíme loupat)

eventuelně jiná zelenina, např.cukýna a papriky

Robi plátky nakrájené na kostky

konzerva kvalitních rajčat na kousky

konzerva fazolí v tomatové omáčce, nebo zbytek vařených fazolí

Carottino, nebo olivový olej

adžika, nebo jiné koření

česnek - cca 2 stroužky

 

Na oleji osmahneme pórek, hokaido a Robi. Přidáme rajčata, osolíme, přidáme adžiku (ne moc), případně dochutíme troškou zeleninového bio bujonu, zředíme trochou vody a necháme produsit pod pokličkou. Když je dýně měkká, přidáme fazole a provaříme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme dva stroužky utřeného česneku. Podáváme s rýží, nebo bulgurem.

 

Červená řepa s mandlemi a jasmínovou rýží

1. větší nebo 2-3malé řepy

hrst mandlí

hrnek celozrnné jasmínové rýže

 

Řepu dáme do kastrolku s vodou a vaříme do změknutí cca půl hodiny. Dáme vařit rýži, mandle zalijeme vařící vodou a přiklopíme. Když je řepa uvařená, necháme ji vystydnout, oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na malé špalíčky. Oloupeme mandle a opražíme je na troše olivového oleje. Přidáme řepu, mírně osolíme a krátce osmažíme. Ke konci vmícháme trošku provensálského koření, můžeme spestřit balkánským sýrem, nebo uzeným či marinovaným tofu na kostičky. Hotové jídlo můžeme pokapat dýňovým olejem. Podáváme s jasmínovou nebo basmati rýží.

Varianta: Řepu nahradíme mrkví :-)

 

Štrůdl bez cukru

400g hl.mouky

1.vejce

200g másla nakrájet na plátky

200 ml mléka

sladká jablka, rozinky, ořechy, skořice

 

Na vále nebo v míse rukama zpracujeme těsto a dáme na několik hodin do chladu. Potom rozdělíme na 4. díly. Z každého dílu vyválíme a na utěrce vytáhneme obdélník tenkého těsta. Celý ho kromě okrajů poklademe jablky, posypeme skořicí, rozinkami a podle chuti i nasekanými vlašskými ořechy. Pomocí utěrky srolujeme nohavici (okraje potřeme vodou a zahrneme dospod) a vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180-200 st. dozlatova.







NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

 

ZTUxN